2020-09-21 13:10:44• hírek • közlemény

Nyolc gyermek és tizenegy unoka érdekében

Fotó: Mészáros István, projektvezető és Piricsi Artúr, Sárközújlak polgármestere
Fotó: Mészáros István, projektvezető és Piricsi Artúr, Sárközújlak polgármestere

A Bethlen Gábor Alap a "2019 a külhoni magyar gyerekek éve" program keretében nyert a Szatmár megyei Folk Alapítvány támogatást, amelyet sárközújlaki gyermekek javára fordított.

„Romániában az elmúlt harminc évben alig haladt valamit előre az ingatlanok bejegyzése, annak ellenére, hogy több állami kísérlet is volt ezek megkönnyítésére. Emiatt a tulajdonosok sorozatosan elesnek lehetőségektől” – magyarázta Mészáros István, földmérő mérnök, aki 2,5 évtizedes munkássága alatt Szatmár megye minden vidékét bejárta, sokféle esettel találkozott. Innen bontakozott ki a projekt ötlete is, amelyhez a Bethlen Gábor Alap kiírása adott lendületet. S hogy éppen Sárköz lett a központja ennek az magyarázza, hogy a Folk Alapítvány vezetője innen származik, ide húzzák vissza a családja gyökerei. Vallja, hogy ilyen ínséges időszakban szükség van a társadalmi felelősségvállalásra, ahol a civil szervezetek és üzleti szereplők önkéntesen tesznek lépéseket a társadalom életszínvonalának javítása érdekében.Elmondta azt is, hogy az egész folyamat időigényes és költséges, plusz ha valakinek nincsen benne gyakorlata, akkor ijesztően bonyolult is lehet, főleg vidékről, ahonnan nehézkes a megyeközponta való utazás ügyintézés miatt. A „Könnyebb jövőt Sárköz gyermekeinek” projekt már a nevében is árulkodik arról, hogy melyek voltak az elsődleges szempontok, amikor a hosszas folyamat során kiválasztották azt a három családot, akik számára teljesen ingyen végigvitték a folyamatot a méréstől a telekkönyvezésig. 


„Nagy örömmel fogadtam a megkeresést, hiszen a mi városunkban is vannak még megoldatlan földügyek, amelyek hátráltatják a tulajdonosokat abban, hogy ki tudják használni a lehetőségeiket. Különösen tetszett az a megközelítés, hogy a polgármesteri hivatallal és a szociális ügyekben jártas kollegámmal együtt akarta a Folk Alapítvány megtalálni a legmegfelelőbb családokat” – fogalmazott Piricsi Artúr, Sárközújlak polgármestere. A három családban összesen nyolc gyermek és tizenegy unoka van, akiknek megváltozhat a jövője, hiszen nagy anyagi terhet vettek le a családokról ezzel a projekttel, ugyanakkor megkapták a lehetőséget arra, hogy elkezdjenek a jövőbe tekinteni és elgondolkodni azon, hogy a föld alapú támogatásokat is igénybe vehessék vagy pályázatot nyújtsanak be ahhoz, hogy jobban kihasználják a most már hivatalosan is a birtokukban lévő földterületet, például pályázatok révén. 


„Mindenki arról beszél, hogy itthon kell tartani az embereket, lassítani a szórványosodását a magyarok lakta megyéknek, de senki sem mondja ki, hogy ennek komoly anyagi gátjai vannak. A szülőföldön való megmaradás esélye sokkal nagyobb akkor, ha – főleg a vidéken élőknél – a birtokukban van a szüleiktől, nagyszüleiktől örökölt földterület és nem adják el, mélyen áron alul azért, hogy fenntarthassanak egy minimális életszínvonalat” – magyarázta a hátteret a Folk Alapítvány elnöke, Mészáros István, majd hozzátette, hogy ezzel az elvándorlás is csökkenthető, mivel a megművelendő föld ad munkát és nem szorulnak arra a családok, hogy a kenyérkereső ember külföldre utazzon dolgozni. 


„Ezt kellene mindenkinek megérteni: Sárköz közös kincsünk. Ha együtt  gondolkodunk, akkor bár kissé elkoptatott kifejezés, de tényleg minden sikerülhet. Nekünk ez az otthonunk és örülünk, ha az is annak érzi, aki már nem tölti itt a mindennapjait” – összegezte Piricsi Artúr, Sárközújlak polgármestere.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: